Få bort fläckar från dina plagg!Blod

 Slagsmål på krogen igår? Ingen fara. Då ska du blötlägga i kallt vatten och hälla över salt på fläcken. Efter dryga 30-60 minuter så ska du gnugga blodfläcken med tvål eller tvättmedel i kallt vatten och sedan tvätta enligt plaggets tvättråd.

Bläck & tusch

Fukta fläcken med T-sprit och spola. Upprepa behandlingen så länge det kommer färg. Gnugga med tvål och vatten.

Choklad
Skrapa bort så mycket som möjligt av chokladenfläcken. Doppa ev. i varmvatten om chokladen sitter fast hårt. Tvätta plagget så varmt som det tål i tvättmaskin. Använd ett tvättmedel som innehåller blekmedel och enzymer (läs på förpackningen)

Fett

Tvätta som vanligt i så varmt vatten som plagget tillåter. Om fläcken fortfarande är kvar, så kan man prova fettlösande medel som Yes diskmedel eller lacknafta som gnuggas på fläcken. Tvätta sedan en gång till.

Gräs
Fotbollspelarens favorit – gräsfläckar, Tvättas på så hög temperatur som plagget tillåter i maskin. Om fläcken inte försvinner kan blötlägga fläcken i T-sprit och sedan gnugga med tvål och vatten. Maskintvätta ännu en gång.

Kaffe & te
Blötlägg plagget direkt i kallt vatten. Hinner fläcken torka, doppa i kokande vatten (om tyget tillåter). Tvätta sedan med ett tvättmedel som innehåller blekmedel

Ketchup, tomat & tomatsås
Kanske var du precis med i tomatkriget i spanien?Eller kanske inte. Hursomhelst så ska du blanda lika mycket varmt vatten och glycerin. Sedan ska du låta plagget ligga i blöt i en timme. Tvätta sedan med ett tvättmedel som innehåller enzymer och blekmedel. Voilá!

Läppstift
Wild night with a beautyful lady? Då ska du gnugga fläcken med flytande tvätt medel för hand. Tvätta som sedan efter tvättråd.

Olja
Lös upp fläcken med lacknafta. Gnugga med tvål och tvätta sedan i så hög temperatur som möjligt.


Rödvin

Fukta fläcken med vitt vin och du skulle ha det hemma. Annars är salt eller potatismjöl en räddare i nöden. Gnid med en citronhalva eller behandla med T-sprit. Skölj och tvätta som vanligt (gärna med blekmedel om plagget tillåter det).


Svettfläckar
Alternativ 1: Bada fläcken i ren ättika och låt verka så länge som möjligt innan tvätt. Alternativt häll upp en balja med ättika och blötlägg hela plagget. Sägs ska få bort lukten också  
Alternativ 2: Blanda lika mycket citronsyrepulver och handdiskmedel. Bada fläcken sedan i lösningen. Låt blandningen verka i 30 minuter, och skölj därefter bort lösningen från plagget och tvätta enligt tvättråd.


Tuggummi

Tuggummifläckar är vanligare än man tror! Det finns folk som gillar att lägga tuggummi på buss och tunnelbanesäten! Jag satte mig på ett sånt säte en dag. Inte lite pinsamt kan jag säga. Hursomhelst så ska du lägga plagget i en plastpåse som stoppas i frysen i en timme. Bryt sedan loss tuggummit och använd lacknafta för att få bort det sista. Tvätta sedan som vanligt i maskin.

Fläckar ger dålig energi!

/a.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0